Vállalkozás indítás – kérdések és válaszok

Itt összegyűjtöttem a vállalkozás-indítással kapcsolatban eddig kapott kérdéseket és a válaszokra mutató linkeket.

Ha a kedves olvasónak lenne olyan kérdése, amelyet az alábbi listában nem talál meg, úgy az alábbi linken keresztül elküldheti azt a számunkra és egy 5000 Ft-os kupont is kap a kérdés mellé! www.vallalkozasinditas.info

Vállalkozási formák (Bt., Kft. zRt.)

Milyen vállalkozási formát válasszak? Válasz

Mennyibe kerül egy vállalkozás elindítása? Válasz

Működési engedély

Kell-e működési engedély vállalkozásomnak, és honnan tudom azt beszerezni? Válasz

Engedély és bejelentésköteles vállalkozói tevékenységek Válasz

Pályázatok, finanszírozás

Mi minden kell, hogy részt tudjon venni egy pályázaton? Válasz

Lehet-e támogatást kapni induló vállalkozás számára? Válasz

Kaphatok-e támogatást fodrászat indításához? Válasz

Lehet-e autókereskedést indítani pénz nélkül? Válasz

Adózás, járulékok

Fényképész (és más szakmák) járulékai Válasz

Konkrét ötletek, tevékenységek

Konkrét ötletre volna szükségem Válasz

Amikor túl sok az ötlet Válasz

Étterem átvétele Válasz

Költöztetés Válasz

Légpuskás lövész klub Válasz

Társkereső oldal indítása Válasz

Piackutatás

Honnan tudhatom meg előre, hogy mennyire lesz piacképes az ötletem? Válasz

 

További részek, hamarosan!

Ha tetszenek a válaszaink, vagy segítséget jelentenek, kérem lájkolja vagy ossza meg ismerősei között!

 189 comments

 1. M.Katalin says:

  Érdeklődnék, már nem vagyok fiatal, a turizmus területén, szeretnék valamit indítani. Lenne Nógrádban szentén a faluban egy félig kész faház amit a család épített, itt nagy a vadász turizmus.
  Mellettünk a Kétbodonyi horgász tó és a Bánki fürdő tó.
  Nekünk van bt is.
  Milyen lehetőséget ajánl, hiszen itt Pesten nincs munka és ez jó lehetőség lenne.

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Katalin!

   Sajnos konkrét választ, illetve hozzá tartozó lehetőségeket a kérdésére nem tudunk adni, mert sok dolog függ attól, hogy pontosan mibe is fognának bele. A “szeretnék valamit elindítani” sajna kevés.

   Ahhoz, hogy egyáltalán érdemes-e belefognia szükséges, hogy megnézze, mi is az a piac, ahol elindulna. Az alábbi linken található információ remélem választ ad Önnek arra nézve, hogy melyek az első és legfontosabb lépések: http://efke.hu/blog/vallalkozas-inditas-kerdesek-es-valaszok-9/

   Miután a fenti lépéseket végigjárta, érdemes még azt is kalkulálni, hogy a faház befejezése milyen költséggel jár, egyáltalán a vadászturizmus ténylegesen hogyan néz ki az adott régióban, illetve a fenntartása hogyan alakulna, azaz érdemes minden bevételt, kiadást és a hozzájuk kapcsolódó elvárt profitot tervezni egy üzleti tervben, hogy egyáltalán el tudják dönteni, hogy van-e megfelelő tőke a beindításhoz, illetve, hogy érdemes-e belevágni.

   A kérdést megválaszolta az EFKE együttműködő partnere: Porter & Hunt Kft. http://www.lehetoseg-menedzsment.hu

 2. B.nĂŠ Andi says:

  Érdeklődnék , hogy a fiam tanulmányai mellett elkezdett dolgozni vállalkozóként egy pénzügyi tanácsadó cégnél és azt hallottuk ,hogy van lehetőség megpályázni egy laptop vásárlását.
  Az lenne a kérdésem , hogy valóban van -e ilyen lehetőség.
  KĂśszĂśnettel B.nĂŠ

  • Hegyi Gábor says:

   Simán lehet ilyen lehetőség, el kell olvasni a pályázati feltételeket.
   Ha huncutságra gyanakszanak, akkor érdemes még alaposabban elolvasni, még az apróbetűs részeket is. Ha bármi nem tetszik, ne pályázzanak.

 3. mario says:

  most végzek az iskolámmal,mely már a harmadik,érettségim után autóelektronikai szerelést végeztem,majd autó technikus lettem,és most a gépjármütechnikai szerelő szakot végeztem. egyéni vállalkozást szeretnék indítani, de ehez gépekre eszközökre lenne szükségem, milyen támogatási formákat kaphatok, erre lennék kíváncsi. telephelyet már találtam magamnak, bérlemény lenne.
  köszönettel a válaszát
  m mario

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Márió,
   Az a tény, hogy valaki vállalkozást indít – sajnos – egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármilyen támogatást fog ehhez kapni.
   Gépek, eszközök beszerzése kapcsán az Új Széchenyi terv pályázatait (http://www.nfu.hu/doc/2639) érdemes átböngészni, de ezek jellemzően nem kezdő vállalkozóknak szólnak.
   Kezdőként – megfelelő fedezet biztosítása esetén – a Mikrohitel lehet megoldás külső forrásbevonásra, illetve a munkaügyi központokon keresztül lehet kisebb-nagyobb támogatást kapni az indulás megkönnyítéséhez.
   üdvözlettel, Hegyi Gábor

   • mario says:

    köszönöm szépen a választ, ezt fogom tenni, ha nem kapok akkor majd lassaban indulok el , de menni fog
    mario

 4. Vali says:

  Kedves Gábor!
  Nem találtam arra információt, hogy autószalon működéséhez milyen speciális engedélyekre van szükség.
  Vannak ilyenek, vagy elég a ‘sima’ működési engedély kérelemben foglaltaknak megfelelni.
  Előre is köszönöm: Vali

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Vali,
   Mivel az engedélyeket a települési önkormányzatnál adják ki, ilyen konkrét kérdéssel érdemes őket megkeresni, akár személyesen is.

 5. Vali says:

  Köszönöm a segítséget!

 6. Czifra Béla says:

  Tisztelt Hegyi Gábor!

  Barkács és Gazda-bolt nyitásán töröm a fejem. Bejelentett munkahelyem van másodállásként szeretném működtetni.
  Azt szeretném kérdezni, hogy milyen feltételekkel ( vállalkozási forma, engedélyek, stb )lenne érdemes ezt megvalósítanom, ill. csökkentett munkaképességű családtag alkalmazása megoldható-e?
  Létezik-e olyan szervezet, vagy egyén aki az elindulásban segíteni tud. Mivel érdemes kezdeni? A termékkör meghatározásával?? stb…

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Béla

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Béla,

   Elsőként azzal érdemes kezdeni bármely vállalkozás elindítását, hogy alaposan átgondoljuk, valóban számíthatunk-e olyan mértékű forgalomra, keresletre a termékeink iránt, amely elegendő bevételt (és profitot) termel ahhoz, hogy fedezni tudják vállalkozásunk költségeit. (Az üzleti terv elkészítése ennek a megfelelő mélységű áttekintésében segít minket.)
   (Az előkészítésbe beletartozik egyébként az üzlethelyiség keresés is, hiszen egy bolt esetében nagyon sok múlhat ezen.)

   Ha erről megbizonyosodtunk, akkor következő lépés a vállalkozás megalapítása, illetve a bolt nyitásának bejelentése az önkormányzat felé (ennél több engedélyre nincs igazából szükség).

   A foglalkoztatásról általában elmondható, hogy bárki alkalmazása lehetséges, nincs erre vonatkozó megkötés.

   üdvözlettel, Hegyi Gábor

   • lakatos melinda says:

    TISZTELT HEGYI GÁBOR

    Segítségét kérném az ön válasza egy 10fös családon tudna segíteni most indult kft-m fö tevékenységeim között tereprendezés fűnyírás szerepel de vannak elképzeléseim több személyek be vonására is keltető üzem létrehozásához de sajnos nagyon a kezdett -kezdetén állok a székhely kialakítása sem megy külső segítség nélkül a helység felújítása ahol a székhely lenne félbe maradt anyagi okok miatt a kérdésem az lenne hogy melyikre lenne nagyobb esélyem ön szerint pályázni válaszát előre is köszönöm!
    üdvözlettel ,LAKATOS MELINDA

 7. H. Orsolya says:

  Kedves Gábor!
  Főállás mellett szeretnék otthonomban néhány diák számára speciális nyelvórákat adni. Egyelőre heti 5-10 órát tervezek, 4 fős csoportok számára, de hosszabb távon elképzelhetőnek tartom, hogy magánnyelviskolává fejlesszem a vállalkozást. Abban kérném a tanácsát, hogy milyen vállalkozási formát érdemes választanom. Elég-e, ha az elején csak számlát adok 7-es adószámmal, vagy egyéni vállalkozónak, bt-nek kell-e lennem? Ilyen esetben milyen járulékokat kell fizetnem, illteve mit írhatok le? (Pl. kerti épületem tanteremmé alakításának költségei, projektorvásárlás, bel- és külföldi továbbképzésem költsége) Azon is gondolkozom, hogy alapítványt vagy egyesületet is létrehozatnék, amellyel a későbbiekben pályázhatnék, és amely foglalkoztathatna engem.
  Előre is tisztelettel köszönöm a válaszát.

  Orsi

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Orsi,

   Kérdésed nem én, hanem az Adóklub válaszolta meg.

   Véleményünk szerint a főállás nyújtotta biztonságot kihasználva fokozatosan kellene építgetni a vállalkozási tevékenységet mind a vállalkozás formáját, mind a vállalkozásba történő befektetéseke illetően.
   Indulásként egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási tevékenységet lehetne kipróbálni. Ehhez a NAV honlapján elérhető 12T101 sz. nyomtatványon kell az adóhatósághoz bejelentkezni. Ez esetben a járulék fizetési kötelezettségek a következők szerint alakulnak: az elért jövedelem után 27% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Továbbá, ha jövedelem eléri a havi 27.900.- Ft-ot, akkor a vállalkozási tevékenységet végző e címen is biztosítottnak minősül, azaz jövedelme után természetbeni egészség biztosítási járulékként annak 4%-át, pénzbeli egészség biztosítási járulékként 3%-át, nyugdíjjárulékként 10%-át kell megfizetni. A költség elszámolási lehetőségek tekintetében az szja törvény 3. sz. mellékletében leírt szabályokat kell alkalmazni. Az elszámolási lehetőség mellett azonban nem célszerű megfeledkezni a megtérülésről sem. Ha idővel sikerül kialakítani egy stabil megrendelői kört, akkor érdemes minden tekintetben megvizsgálni a fejlesztés, az adózási mód váltásának szükségességét. Mindezek mellett a tervezett jogszabályi változásokra tekintettel célszerű figyelemmel kísérni a különböző kisvállalkozási kedvezmények alakulását, különösen a kisadózó vállalkozások tételes adójára, illetve a kisvállalati adóra vonatkozó jogszabálytervezetek tartalmát.

   (Ezen új adózási lehetőségekről hamarosan részletesebb anyagot teszünk ki a blogra.)

   Sok sikert, Gábor

 8. Attila says:

  Kedves Gábor!
  Először is gratulalok a forumhoz nagyon hasznos.
  Egy ismerosommel szeretnenk olyasfajta vallalkozast inditani ami a munkaeropiacra segitene az embereket. Elsosorban kulfoldre. Gyorstreningeket tartanank foleg a vendeglatas teren. / 2 honapos /. Termeszetesen magas szakmai hatterrel. En jelenleg egy kft alkalmazotja vagyok 6 oraban. A tarsam egyeni vallakozo. Mien formaban kezdjem el mukodtetni a vallakozast ha meg meg szeretnem tartani a munkahelyem. Szakoktatokkal szeretnem a treninget elinditani. Oket mien formaban erdemes foglalkoztatni. Vagy egyeni vallakozoival rendelkezzenek?? Az o munkarendjuk heti 6 ora lenne. Mien koltsegekkel kell szamolnom kb
  az elinditashoz ( dokumentumok, bejelentesek, ). Elore is koszonom.
  Tisztelettel: Attila

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Attila,
   Igazából bármilyen vállalkozási forma megfelelő lehet az általad tervezett tevékenységhez. A munkahely nem zárja ki a vállalkozást. Egyébként én szinte biztosan Kft-t indítanék a helyedben.
   A társas vállalkozások némiképp kockázatosabbak – hiszen olyan partnert kell találni, akivel nagyon jól együtt tudsz működni, vagy olyan társasági szerződésetek van, ami minden lehetséges problémát jelentő területet tisztáz.

   Az megegyezés kérdése, hogy a szakoktatókat milyen formában vonod be. Lehetnek vállalkozók, de alkalmazottak is. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya mindkét érintett fél számára.

   Ktgek kapcsán vedd számba, hogy milyen eszközökre, infrastruktúrára lesz szükség és ezekhez milyen módon és feltételekkel tudsz hozzájutni.

   Ha alkalmazottként foglalkoztatod az oktatókat, akkor itt ki tudod számolni, hogy milyen ktgekkel kell számolnod: http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2012

   Ha vállalkozóként vonod be őket, akkor az általuk kiállított számla nettó végösszege lesz a te költséged.
   Arra azonban vigyázz, hogy volt egy olyan időszak, amikor nagyon harapott az APEH / NAV arra, hogy vállalkozói szerződéssel foglalkoztattak dolgozókat, miközben alkalmazotti szintű előírásokat támasztottak velük szembe. Ilyenkor súlyos büntiket osztottak ki a megbízó részére azzal, hogy e vállalkozói szerződéseket munkaszerződésnek minősítették. Szóval ha valójában alkalmazottak lesznek, akkor nem biztos, hogy vállalkozóként érdemes őket foglalkoztatni.

 9. Ebergényi Éva says:

  Én is olvastam a megjelent pályázatot, és az önök válaszaiból, is és amit el lehet evvel kapcsolatosan olvasni abból sem egészen egyértelmű számomra az, hogy honnan fog kiderülni az, hogy kik az A konstrukcióban kiválasztott társaságok akiknél majd lehet a fiataloknak jelentkezni ? Önöknek van erre vonatkozó információja? A gyerekeim szeretnék az egyéni vállalkozásukat fejleszteni amit most hoztak létre, hol jelentkezzenek ? ( A közép-Mo. régióban laknak)
  Válaszukat köszönöm,Üdv: Ebergényi Éva

  • Hegyi Gábor says:

   Egyelőre az A konstrukció megvalósítóinak a kiválasztása zajlik, azaz még senki nem tudja, hogy kik lesznek ezek a szervezetek. Ezzel kapcsolatos döntésre olyan augusztus vége, szeptember magasságában lehet számítani.
   Ha mi megtudjuk, hogy ki ez a szervezet, közzé is tesszük majd.
   üdv, Hegyi Gábor

 10. petya says:

  Tisztelt Hegyi Gábor!

  Otthon szeretnék a garázsba vállalkozást indítani ami faipari szerszámok élezésével, háztartási eszközök élezésével foglalkozna. Továbbá ehhez kapcsolódó eszközök forgalmazása (fűrészlapok, kések) A garázshoz nem kapcsolódik egyéb helység, itt gondolok wc-re,irodára. Kell e nekem, ilyen helységeket kialakítanom?
  Milyen vállalkozási formát érdemes választanom?
  Ezen tevékenységekhez kell e valamilyen különleges telephely engedély ill. milyen engedélyek szükségesek?
  A cég alapítás költségeit leszámítva mekkora összegre számíthatok kb. az engedélyek kiváltásával kapcsolatosan?

  Válaszát előre is köszönöm!

 11. Dany says:

  Érdeklődnék illetve segítséget kérnék! Egy pár éve már hang technikával foglalkozok és gondolkodom rajta hogy saját hangtechnikai céget alapítok de nem tudom hogy vajon érdemes lenne-e? illetve a mai gazdasági helyzet miatt ugyan ugy mint sokan mások én sem állok ehet ugy anyagilag hogy teljesen önkölségüen megoldjam erre hol kellene vajon pályázstot keressek??

 12. Anita says:

  Kedves Gábor!

  Én is tanácsot szeretnék kérni.
  Kutyás felszerelések gyártásával foglalkozok egy ideje, de főleg barátoknak, ismerősöknek, stb. Egyre jobban fut fel a dolog, és nagyon jó lenne nekem indulásnak a januárban beadható Fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázat. Viszont már most nagyon jó lenne ha számlát tudnék adni, elkezdeni hivatalosan, mert boltok is érdeklődtek nálam.
  Az lenne a kérdésem, hogy úgy megtudom oldani, hogy most egyéni vállalkozást indítok, amit év végén megszüntetek, hogy megfeleljek a pályázat feltételének? Vagy akkor is kizárást jelent? Vagy olyan költségeket jelentene erre a pár hónapra, hogy addig oldjam meg máshogy a számlázási dolgokat?
  Vagy én néztem el, és már folyamatban lévő vállalkozás is pályázhat?

  Válaszát előre köszönöm!
  Üdv!
  Ani

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Anita,
   Az fontos, hogy nem tudsz pályázni, ha már vállalkozó vagy. (Azaz folyamatban lévő vállalkozó, vagy működő vállalkozás tulajdonosa nem pályázhat.)
   Hogy erre a pár hónapra indítasz-e egyéni vállalkozást (megéri-e foglalkozni vele, megéri-e kockáztatni a pályázaton való indulásod lehetőségét) vagy sem, azt egyedül te tudod végiggondolni és eldönteni, hiszen neked vannak meg a szükséges infók.
   üdv, Gábor

   • Anita says:

    Köszönöm válaszát! Ebben az esetben semmi képpen nem kockáztatok, inkább addig megoldom máshogy. 🙂 Ani

 13. Szenecsár Lászlóné says:

  Tisztelt Hegyi Gábor Úr!
  Szeretnék TÁMOP-2.3.6.B-12/1 kódszámú pályázatot beadni.Az előző hozzászólókhoz hasonlóan én is keverem az A jelű pályázattal, aminek határideje szept. 14. volt. Ön az válaszolta, hogy az A jelű pályázat a felkészítésre pályázó szervezeteknek szól. Én is úgy értelmeztem, hogy a B. jelűre csak akkor pályázázhatok , ha az A jelűre is pályáztam. Mikor kell a felkészítésre pályázni? a vállalkozás létrehozása előtt vagy után? B. Pályázók köre kiegészült az alábbi mondattal. Az üzleti terv jóváhagyását követően, de a pályázat benyújtását megelőzően maximum 3 hónappal korábban alakult vállalkozások pályázhatnak. Köszönöm: Szenecsárné

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Szenecsárné,
   Akkor pályázhat a B-n, ha részt vett a felkészítésen (ami az A pályázat része), de a felkészítésen való részvételre nem kell pályázni. Ha lesz felkészítés jelentkezni kell majd rá, részt venni rajta és az ott tanultak segítségével elkészíteni egy üzleti tervet. Ha a tervet jóváhagyják, akkor tudja a B pályázatra beadni a pályázatát.
   A plusz mondat arról szól, hogy ha jóváhagyták az üzleti tervét akkor már létrehozhatja a vállalkozását, nem kell megvárni, hogy a pályázatához kapcsolódó támogatási döntést. (Azaz előbb elkezdhet dolgozni.)
   Így érthetőbb lett a helyzet?
   üdv, Hegyi Gábor

 14. ATTILA says:

  SZÉPNAPOT ! ÉNMÁR KAPTAM ÖNÖKTÖL KIMERITÖ ÉS HASZNOSVÁLASZT A HOTDOG ÁRUSITÁSSAL KAPCSOLATBAN. DEMOST UJRA A SEGICCSÉGÜKET KÉREM. MIVEL A TELEPHEJ MEGADÁDÁNÁL A SAJÁT LAKÁSOMAT ATTAM MEG, DE ESZT NEMFOGAGYÁK EL. MIJEN MEGOLDÁST TUDNÁNAK MONDANI HOGY TOVÁBB BIRJAK LÉPNI. VÁLASZUKAT ELÖREIS KÖSZÖNÖM.

  • Hegyi Gábor says:

   Én az Ön helyében ezt a kérdést a helyi önkormányzatnál tenném fel.
   Mondják meg ők – akik majd döntenek arról, hogy elfogadják-e vagy sem – hogy miként válasszon telephelyet, milyen feltételeknek kell megfelelnie a leendő telephelynek.
   Szóval a válasz azoknál van, akik elutasították azt, hogy a saját lakását adja meg.
   üdv, Gábor

 15. ATTILA says:

  KÖSZÖNÖM SZÉPEN A VÁLASZT, EZT FOGOM TENNI.

 16. Beckham says:

  Kedves Gábor!

  Virágboltot szeretnék nyitni! Hogyan induljak el? Egy kis alaptőkém lenne és szeretnék pályázati pénzhez jutni! Lehetséges ez? Válaszukat köszönöm!

 17. Éva says:

  Üdvözlöm Önöket!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapjukra. Sok hasznos információt olvastam, ami engem is érdekel.
  Nem vagyok már sajnos fiatal, de 3-4 éve fontolgatom, hogy vállalkozom. Hatórás munkaviszonyom mellett lépcsőház, iroda takarításával foglalkozom másodállásban. Sajnos sok munkát el sem tudok kezdeni, mivel nem vagyok számlaképes. Vállalkozást viszont nem merek elkezdeni, mert akkora bevételem nem származna ebből a tevékenységből mint kezdő vállalkozó, hogy megéljek ebből.
  A kérdésem az lenne, hogy nem vállalkozóként, hanem adószámmal rendelkező számlaképes magánszemélyként végezhetném e ezt a tevékenységet? Nem járna nagy költséggel, igy a bevételem 90 %-a után adóznék. A havi bevételem nem érné el a havi 202000 Ft-os sem.

  Üdvözlettel: Éva

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Éva,
   Szerintem teljesen jó ötlet számlaképessé válni, hiszen ha jól értem, több munkát el tud majd vállalni.
   Ennek az egyik módja az adószám kiváltása.
   Jövőre indul egy új adózási forma, érdemes lehet megfontolni, hogy ez használható lenne-e. Jövőre megjelenő adózási forma lesz a “Kisadózó vállalkozások tételes adója”, amely szerintem teljesen jó megoldás lesz majd Önnek. Írunk erről az adózási formáról, amint elfogadja az Országgyűlés. (Még az elmúlt hetekben is sokat változott a javaslat, így félig pontos információkat nem akarok közölni.)
   üdv, Gábor

 18. Bronger Ferenc says:

  Kedves Gábor!
  Feleségem nagyon ügyes, kreatív, finom péksütiket és kenyeret csinál a család számára (finomabbakat, érdekesebbeket, mint bármilyen általam ismert kis péküzlet, elfogultság nélkül mondom). Az lenne a kérdésünk, hogy az otthon (panellakásban) sütött pékáru értékesítésére van-e valamilyen lehetőség? Ismeretségünk (kisbolt, ABC) lenne, szakképzett (OKJ-s) végzettség azonban nincs a családban.
  Vállalkozást egyenlőre nem indítanánk a bizonytalanra.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:
  B. Ferenc

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Ferenc,
   Bármely élelmiszert érintő vállalkozás kapcsán szigorú élelmiszer-biztonsági előírások vannak, amelyeknek egy lakásban szerintem nem lehet megfelelni. 🙁
   Pontos tájékoztatásért egy HACCP audittal foglalkozó szakértőt érdemes megkeresnie, aki el tudja mondani, hogy milyen előírások vannak.
   Üdvözlettel, Hegyi Gábor

 19. Krizsán Józsefné says:

  Kedves Hegyi Gábor

  Két kérdésem lenne: az egyik a kisadózó vállalkozók tételes adójával kapcsolat, a kérdésem, hogy kik élhetnek ezzel a lehetőséggel, én egy előadáson azt hallottam, hogy KFT-k nem vehetik igénybe.
  Másik kérdés: Házipénztárra vonatkozó adminisztráció egyszerűsétésével kapcsolatos. Én eddig a házipénztárral kapcsolatban csak annyit tudok, hogy a házipénztárkészlet 2%–ról 10%-ra emelkedett, de nem tudom, hogy mi az, amit eltöröltek.

  Üdvözlettel: Marika

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Marika,
   Idézet törvény tervezetéből:

   3. § A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya
   a) az egyéni vállalkozó,
   b) az egyéni cég,
   c) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
   d) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság,
   ha az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti, hogy
   adókötelezettségeit e törvény II. Fejezet rendelkezései szerint teljesíti.

   Ha ez ilyen formában kerül aláírásra, akkor a Kft-k valóban nem vehetik igénybe.

   A házipénztár napi maximális záró állományára vonatkozó előírások lettek eltörölve.
   üdv, Hegyi Gábor

 20. Edith says:

  Üdvözlöm Önöket!

  Véletlen találtam rá az oldalra,de hasznos információkkal szolgál!
  Én már nem kezdő vállalkozó vagyok. Lenne néhány kérdésem a pénztárgéppel kapcsolatban. Mi lesz az új szabály az online összeköttetéssel kapcsolatban? Elvárják,hogy minden üzletben legyen internet is?
  A pénztárgépem fekete doboza idei év végén betelik. Ha másikat akarok venni,azt másik pénztárgépesnél is megtehetem? (azt mondta,hogy kizárólagossága van a területen). Van aki nemrég nyitott üzletet Budán és nem kell neki ruhás boltban pénztárgép,nekem meg vidéken sok éve kötelező. Milyen szabályozás van erre?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Edith

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Edith,
   Sajna semmit nem konyítok a pénztárgépek szabályozásához. Talán érdemes lenne a NAV ügyfélszolgálatot megkeresni ezekkel a kérdésekkel.
   üdv, Hegyi Gábor

 21. Noémi says:

  Üdvözlöm!
  http://efke.hu/blog/fiatalok-vallalkozova-valasat-tamogato-3-millios-palyazat-tovabbi-reszletek/
  Hol és mikor értesülnek a “fiatalok” majd a felkészítés helyéről,időpontjáról?
  Köszönöm válaszát

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Noémi,
   Remélhetőleg a nyertes felkészítő szervezet indít majd egy kampányt, amelyen keresztül informálja a pályázat lehetséges célcsoportját. De ha én hallok róla, akkor én is közzé fogom tenni.
   üdv, Gábor

 22. Vera says:

  Kedves Gábor!

  Húskészítményeket szeretnék előállítani sertéshúsból( kolbász, szalonna, abárolt szalonna, füstölt tarja stb…) kis mennyiségben, eladásra.
  Kistermelőként végezhetem ezt a tevékenységet, ha a sertés nem saját tartású hanem más gazdaságból vásárolt?
  Esetleg lehető az is ha, csak az adott húskészítményhez szükséges sertés-részeket,alapanyagokat vásárolom meg, de a húskészítményt én állítom elő? (pl.: megveszem az abárolt szalonnához való sertésrészt, de magát az abárolt szalonnát én készítem)

  Üdv
  Vera

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Vera!

   Nem tudok róla, hogy lenne annak akadálya, hogy máshol megvásárolt alapanyagból állítson elő húskészítményt kistermelőként. A kistermelő ugyanis egyes részfolyamatok elvégzésére igénybe vehet és adhat is szolgáltatást más kistermelőknek, illetve magánszemélyeknek. (A termék nyomon követhetőségét azonban biztosítania kell. Azaz a megfelelő hatósági engedély, vizsgálati eredményt dokumentálni, megőrizni elengedhetetlen, biztosítani kell, hogy megfelelően őrizve, feldolgozva kerüljön forgalomba a termék, és minden fázist érdemes dokumentálni, hogy vissza követhető legyen!)

   Javaslom, hogy olvassa el az adott rendeletet, ami meghatározza, hogy kistermelőként milyen tevékenységeket, milyen mennyiségig végezhet: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről (http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000052.FVM)

   Üdvözlettel:

   Porter & Hunt

 23. Krisztina says:

  Kedves Gábor!

  ha saját otthonomban szeretnék zöldség és gyümölcs alapanyagokból különféle élelmiszereket előállítani, ezeket csomagolni és forgalmazni, miként kell hozzákezdenem? melyek az első lépések? milyen jogszabályokat nézzek át és milyen engedélyek / feltételek szükségesek ehhez? milyen vállakozási forma javasolt?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Krisztina

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Krisztina,
   Én a helyi önkormányzatnál indítanék, ahol meg tudják mondani, hogy egy feldolgozóüzem kapcsán milyen előírásoknak kell megfelelni.
   Mivel élelmiszerről van szó, így az ÁNTSZ-t is érdemes már előzetesen megkeresni hasonló kérdéssel.
   Nem szeretném eltántorítani, de könnyen lehet, hogy egyes előírásoknak nem lesz túl könnyű megfelelni, ha a saját otthonában szeretné a tevékenységet végezni. De a pontos előírások kapcsán tényleg érdemes az ÁNTSZ-t és az önkormányzatot megkeresni. Ők pontos választ tudnak majd adni.
   üdv, Gábor

 24. MKristen says:

  Üdvözlöm Önöket!

  Lenne egy olyan kérdésem, hogy mi kell ahhoz, hogy autókkal foglalkozzunk. Szeretnénk megvásárolni rommá tört autókat, helyre hozni és eladni. Tudnának Nekem segíteni abban, hogy ez hogyan lehetséges, milyen papírok kellenek hozzá? Valamint úgy tudom, hogy az autókereskedések, ha megvásárolnak egy autót, akkor, csak 2300 Ft a névre írás, és nem kellenek okmányok. Ez akkor is lehetséges, ha vállalkozóként akarom űzni a tevékenységet? Valamint minden alkatrészről, amit megvásárolunk számlával kell igazolni? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségüket!

  Tisztelettel: MKristen

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Kristen!

   Az alábbi dolgok szükségesek:
   1. lépésben keresse fel a helyi okmányirodát, ahol pontosan meg tudják mondani Önnek, hogy milyen végzettség mellett lenne folytatható a tevékenység és milyen TEÁOR szám alatt, plusz van-e megkötés arra nézve, hogy csak gazdasági társaságként folytatható-e a tevékenység, vagy sem. Továbbá itt pontosan meg tudják azt is mondani, hogy milyen egyéb engedélyekre lesz szükség, és milyen előírásoknak kell megfelelni. A átírás illetékével kapcsolatban is ők tudnak pontos információval szolgálni.
   2. Ezt követően kell mögé tenni a vállalkozást, ha a fentiek rendben lesznek.
   3. Ha a 2. lépés is meg van, akkor pedig a hivatalos működés kapcsán igen, mindenről számlával kell rendelkeznie, hiszen csak így bizonyítható, hogy legálisan került Önhöz az alkatrész.

   Üdvözlettel:

   Porter & Hunt Kft.

 25. Anikó says:

  Üdvözletem!
  Műkörömépítéssel foglalkozom és szeretnék egyéni vállalkozó lenni. milyen Engedélyek kellenek egy ezzel foglalkozó üzlet megnyitásához és az engedélyek mekkora költséggel járhatnak kb.

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Anikó,
   Hogy van-e szükség engedélyre, ezzel kapcsolatban érdemes közvetlenül a helyi önkormányzathoz fordulni. Ők pontosan meg tudják mondani, ha valamire szükség volna.
   Általában az engedélyek nem járnak költséggel. A költséget az okozhatja, ha valamely engedély megszerzéséhez valamilyen feltételt teljesíteni kell. (Pl. külön mosdó a vendégek és a személyzet részére éttermekben.)
   Ha tudja, hogy milyen előírások vannak – helyi önkormányzat az engedélyek kapcsán el tudja mondani – akkor ezen szempontoknak megfelelő helyet lesz majd érdemes keresnie.
   üdv, Hegyi Gábor

 26. Lajos says:

  Szép napot!
  Munkahelyem mellet szeretnék szállitással foglalkozni, kisteherautoval vállalkozásban. Mi kell ahoz hogy neki fussak?
  Elöre is köszönöm.

 27. Lucz Roland says:

  Szervusz Gábor!

  Sportoktatással szeretnék foglalkozni és ennek keresem a törvényes elindításához szükséges információkat. Szeretném ezt főállásban csinálni és ezzel kapcsolatos adózási illetve járulékfizetési kötelezettségekről kérnék felvilágosítást.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Lucz Roland

  • Kedves Roland!

   Konkrétan milyen sport oktatásáról lenne szó és milyen formában (társasági forma, egyéni vállalkozás) végeznéd? Mert ennek alapján elég eltérőek lehetnek a szabályok.

   Üdvözlettel:

   Lea

   • Lucz Roland says:

    Capoeira oktatással szeretnék foglalkozni. Sportegyesületben gondolkozom. Ezt is lehet főállásban csinálni? Ebből lehet fizetni a tb-t? Lesz-e lehetőség igy nyugdíjat kapni?

    • Kedves Roland!

     Igen lehet így végezni,amekkora jövedelem után fizeti a járulékokat, akkora nyugdíja lesz.

     Üdvözlettel:

     Lea

     • Lucz Roland says:

      És a sportegyesület vagy a vállalkozás lenne a jovedelmezobb forma?

      Köszönöm válaszod!

     • Kedves Roland!

      A vállalkozási forma.

      Üdvözlettel:
      Lea

     • Lucz Roland says:

      Esetleg a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban”-pályázaton is érdemes lehetne elindulni? E köré a tevékenység köré lehet kereskedelmi tevékenységet is szerveni. Edzéshesz használt ruha árusítás,gyártás. Egyéb edzőfelszerelések árusítása. Edzőtáborok szervezése.

     • Kedves Roland!

      Semmi veszíteni valója nincs, próbálja meg.

      Üdv:

      Lea

 28. Nagyné Irén says:

  ÁFA visszaigénylési gondom van. 2010-ben még működött a cégem, havi ÁFÁ-s voltam- veszteséges volt.2011-ben már sajnos nem működött. Visszaigényelhető ÁFA van 202 eFt még 2010-ről.2011-ben nem tudtam változtatni semmit. 2012-re tértem át negyedéves ÁFÁ-ra, de az összeghatár itt is 250 eFt. Van rá mód hogy 2014 januárja előtt megkapjam a 2010-es visszaigényelhető ÁFÁ-t? üdv Nagyné Irén

 29. papp zoli says:

  sziasztok párommal vállalkozók vagyunk építőiparban .a munkások kárt okozott és lejáratta a cégem meg nem fizettem ki tudok én tenni valamit hogy a kárt tőle behejtsam ?

 30. Pércsi Zsolt says:

  Annyit szeretnék kérdezni, hogy amennyiben heti 36 óra munkaviszonnyal rendelkezem és ha bejelentem az egyéni vállalkozói tevékenység indítását, akkor vonatkozik-e rám az, hogy nem kell járulékokat fizetnem a munkaviszony miatt?

 31. Pércsi Zsolt says:

  Üdvözletem!

  Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg 36 órában vagyok foglalkoztatva, biztosítással járó munkaviszonyom van. Ha kiváltom az egyéni vállalkozói igazolványt, akkor kell-e nekem a helyi iparűzési adón kívül egyéb adókat, járulékokat fizetni?

  Köszönettel

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Zsolt,
   Kell fizetnie. Pl. Áfát, Társasági adót (a nyereség után) biztosan, de ha fizetést vesz ki, azután kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást fizetnie a cégnek. És persze az iparűzési adót. És remélem, hogy nem hagytam ki semmit. 🙂
   Üdv, Hegyi Gábor

 32. L. István says:

  Kedves Gábor!

  Először is nagyon hasznos a honlap, hiánypótló az országban!

  Én a TÁMOP-2.3.6.B-12/1 programról szeretnék érdeklődni, hogy vannak-e már képzőhelyek, akikkel föl lehet venni a kapcsolatot üzleti terv elfogadtatásával kapcsolatban? Van olyan hirdetmény, ahol elérhető ezen cégek listája?

  Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdv.,
  L. István

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves István,
   Köszönöm a visszajelzését, örülök, hogy hasznát látja az oldalunknak!
   A TÁMOP-os pályázat kapcsán sajna még nincs semmilyen előrelépés, azaz nincsenek felkészítő cégek.
   üdv, Hegyi Gábor

 33. Lyvy says:

  Üdvözlöm,

  Fodrászatot szeretnék nyitni és az alábbi kérdések merültek fel bennem.
  Ha alanyi adó mentes szeretnék lenni, akkor milyen formájú vállakozást indítsak ami a leg költséghatékonyabb? Szeretnék a fodrászatban különféle terékeket árulni(sampon stb…) de akkor viszont már ha jól gondolom nem lenne jó az adómentesség, mert nem tudnám elszámolni az árút amit veszek a boltba. Megoldásként arra gondoltam, hogy a családunkba egy már meglévő kft csinálná a kereskedelmet az üzletben, én meg EV-ként a szolgáltatást. Lehetséges ez így?
  Ha igen én EV-ként mennyi járulékot kell majd magam után fizessek?

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Lyvy,
   Az “adómentesség”, illetve “alanyi adómentesség” az kifejezetten az ÁFA-ra vonatkozik. Azaz ha valaki alanyi adómentes, akkor a beszerzései után felszámított és az árban kifizetett ÁFÁ-t nem tudja visszaigényelni. Cserében neki sem kell ÁFÁ-t felszámolni az értékesítése után.
   Elvileg lehetséges KATA-s vállalkozóként végezni a szolgáltatást és másik cég végezné az értékesítést, de bizony hamar felmerül a kérdés, hogy Ön milyen jogviszonyban végzi ezt a tevékenységet a Kft-ben.
   Mindenképpen javasolnám, hogy egy könyvelőt keressen meg, aki kifejezetten az Ön helyzetéhez legjobb lehetőségeket segíthet megtalálni.
   üdv, Hegyi Gábor

 34. Kerti Gábor says:

  Kedves Gábor!
  Van egy helyi jól működő internetszolgáltató mikro-vállalkozás, amely a méretei ellenére biztos talpakon áll és elég jó anyagi lehetőségeket kínál!
  A cég folyamatosan fejlődik, de egészségügyi és családi okok miatt a tulajdonosa megválna tőle 25 millió forintért! Én erre szeretnék felvenni hitelt, vagy valamilyen támogatást! A visszafizetés 5 éven belül garantált, a cég eszközökben mérve is 15 millió forintnyi vagyonnal rendelkezik! Mit lehet tenni ebben az esetben? Saját tulajdonú házzal rendelkező egyetemista vagyok! Köszönöm!

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Gábor,

   Én első lépésként egészen biztos, hogy egy tanácsadó céggel felvenném a kapcsolatot, akik meg tudják erősíteni, hogy valójában mennyit ér a vállalkozás, amit át akarsz venni.

   Az eladó nyilván egész más szempontok alapján értékeli a céget, mint egy a te szempontjaidat figyelemmel kísérő cég.

   Ha ez megvan, akkor érdemes megkeresni egy-két pénzintézetet (elsősorban takarékszövetkezetet ajánlok a rugalmasságuk miatt, másrészt a cég jelenlegi számlavezető bankját, aki ismeri ennek a cégnek a pénzügyeit.)

   Mind a tanácsadó cég, mind a bank majd különféle kérdéseket fog feltenni, amelyekre adott válaszaid majd neked is segítenek letisztázni, hogy milyen további lépések és feladatok várnak rád.

   Sok sikert!

   üdv, Hegyi Gábor
   ui: Ha tanácsadó céget keresel, érdemes lehet velük is felvenni a kapcsolatot: info@lehetoseg-menedzsment.hu (Sok kérdést ők válaszolnak meg itt a blogon.)

 35. Szabó Edit says:

  Üdvözletem!

  Az alábbi felhívás egyéni mikro vállalkozóra is érvényes??

  Előre is köszönöm a választ!
  Szabó Edit

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Edit,
   Csak a cégekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra nem.
   Üdv, Gábor

 36. Szabee says:

  Tervezem, hogy hamarosan saját vállalkozásba kezdek, de anyagiak terén ugye elég sok kérdés vetődik fel ilyenkor az emberben, gyűjti a pro és kontra érveket mindenhonnan, és a rengeteg infót a bankok ajánlatiról. Érdemes-e ilyen piaci helyzetben belevágni..Nehéz ügy. Mindenesetre úgy tűnik a Budapest Banknak nagyon kedvező ajánlatai vannak cégek számára, én szétnéztem az oldalukon is.
  Mit gondoltok?

  • Kedves Szabolcs!

   Én azt gondolom, hogy vállalkozási ötletet kell találni, majd sokat dolgozni rajta és így hitelre se igazán van szükség. Legtöbb esetben a sok munka pótolja a “hiányzó” pénzt. Másrészről tesztelni kell az emberek körében a vállalkozás szolgáltatását/termékét, hogy van-e rá igény, mert ha van, akkor a piacon eladható, így a “piaci helyzet” minimálisan befolyásolja csak a vállalkozás helyzetét.

   Üdvözlettel:

   Lea

 37. Balázs says:

  Tisztelt Gábor!
  Lehet-e úgy pályázni a TÁMOP 2.3.6.-ra, hogy előtte egy évvel másodállásként kiváltottam az egyéni vállalkozói igazolványt, de néhány hónap után bevételek hiánya miatt (nem megszüntettem, hanem) a mai napig is szüneteltettem a vállalkozásomat. Mára a főállásom megszűnt, így ‘főállású szüneteltetett egyéni vállalkozó’ lettem. Lehet-e így, ilyen háttérrel ezen a pályázaton elindulni? Lehet-e a szüneteltetett mellékvállalkozást is egyenértékűnek tekinteni a főállásúval? Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Szabó Balázs

 38. T.Enikő says:

  Kedves Gábor!
  A párom fél éve kezdte a vállalkozását ami számítógépek szervizelésével indult.Mint szolgáltatás ezért alanyi adómentes besorolásban van.Szerencsére úgy alakultak a dolgok,hogy már cégek keresik meg de nemcsak szervizeléssel kapcsolatosan,hanem vásárlási szándékkal is.A probléma az,hogy alanyi mentes és a könyvelő azt mondta nem is jelentkezhet át egyenlőre.Nem igazán értjük hogy ha mi megveszünk egy számítógépet amit természetesen áfá-san számláz ki a kereskedő mi hogyan számlázhatjuk tovább.A számlába mindenképpen benne kell lenni az áfá-nak mivel mi is kifizettük de akkor a partnereink hogy számolják el.Bocsánat ha nagyon hülyének tűnik a kérdés de nem értjük.Köszönettel:T Enikő

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Enikő,
   Hát ez pont az a kérdés, amit a könyvelő ott egyszerűen elmagyarázhatott volna. Nekem itt írásban némiképp nehezebb helyzetem van.
   Szóval, ha valaki alanyi áfamentes, akkor és vesz árut, amit utána elad, akkor
   1) Megveszi a cuccot 100+áfa, azaz 127 Ft-ért. Az alanyi áfamentes azt jelenti, hogy nem kell foglalkoznia az áfával, azaz az így kifizetett áfát nem igényelheti vissza.
   2) Eladja a cuccot 200-ért. Ebben nincs semmi áfa, mivel nem számolhat fel (nem kell felszámolnia) áfát.

   A kérdésben megadott helyzetben az a rossz, hogy a vevők azt várják, hogy a 200 Ft-ból majd szépen visszaigénylik az áfát, de nem tudják, mert nincs benne. Ezzel szemben nekik érdemesebb egy olyan eladót választaniuk, aki 230-ért adja a cuccot, de az áfát visszaigényelhetik. (Valójában nekik a cucc 181-be került csak, mivel a 49 Ft áfát szépen visszaigénylik.)

   Az alanyi áfamentesség azoknak ideális, akik
   – nem akarnak foglalkozni az áfával és
   – jellemzően magánszemély ügyfeleik vannak, akiknek mindegy, hogy van vagy nincs áfa az árban.

   Ez így érthető volt?

 39. T.Enikő says:

  Kedves Gábor!
  Köszönöm a gyors választ de még értetlenkednék egy kicsit.Szóval megveszem az árut 100+áfa,azaz 127 Ft-ért.Erre ráteszem a saját árrésemet és így számlázom ki.Az áfa benne van mert én is áfá-san vettem viszont a vevőm ha vissza szeretné igényelni természetesen nem tudja.Jól értelmezem?Lenne még egy kérdésem.A könyvelőnk azt mondta,hogy nem is jelentkezhetünk át áfa körbe csak december 20-ig lehetett volna.Ez így van e vagy csak nem akart foglalkozni a dologgal.Köszönettel:Enikő.

 40. V. Márti says:

  Kedves Gábor!

  Autószerelő család vagyunk. Vásároltunk szerkezeti és küllemi helyreállítást igénylő autókat eladási céllal. Az átírás, a biztosítás és a gépjárműadó minden esetben ki van fizetve. A ráfordított költségek egy részéről van számlánk. Ha sikerül egy autót eladni és annak az árából veszünk egy másikat, akkor az adózás hogy történik? Van-e határ, hogy ezt a tevékenységet meddig lehet vállalkozáson kívül folytatni? Sajnos azt tapasztaljuk, hogy venni sokkal könnyebb, mint eladni, tehát a bevétel bizonytalansága miatt kétséges a vállalkozás indítása.
  Válaszát előre is köszönöm! V. Márti.

  • Kedves Márti!

   Ez gazdasági tevékenység végzésének minősül, így erre vállalkozást kell létrehozni. Alapvetően magánszemélyek – nem gazdasági tevékenység végzésének minősülő – ingó értékesítés esetén 600.000 Ft/év-ig tudnak adómentesen értékesíteni tárgyakat.

   Üdvözlettel:

   Lea

 41. Viló says:

  Most ha jól értelmeztem, 2013. március 1-jétől lehet a pályázatokat beadni, de ezt megelőzi egy tanfolyam, ami felkészít a vállalkozásra és segít a pályázatbenyújtásában? Tehát a nyertes felkészítőknél jelenkezzünk, ez lenne az első lépés?

 42. Erika says:

  Tisztelt Hegyi Gábor!
  Kozmetikusként szeretnék egyéni vállalkozást indítani, mellyel kapcsolatban lennének kérdéseim:
  1. Működő szalon esetén székbérletre kell-e ANTSZ, vagy bármilyen engedély, bejelentés?
  2. 960203 ÖVJT kód mellett milyen egyéb tevékenységkódok párosíthatóak még?
  3. A kezelések során is felhasznált termékek értékesítése (kis kiszerelésben) külön tevékenységnek számít? (kereskedelem?) Jellemzően minden kozmetikus értékesít az anyagaiból, és nem rendelkeznek kereskedelmi végzettséggel.
  4. Adóbevallás és adatszolgáltatás elektronikus benyújtására kötelezett-e egy ilyen vállalkozás?
  5. Kamarába be kell-e jelentkezni, és mi ennek a menete?
  6. Helyi önkormányzatnál szükséges-e bejelenteni a vállalkozás üzemeltetését? Ha igen, akkor pontosan melyik szervnél kell ezt megtenni és milyen formában?
  7. A vállalkozás székhelye (az egyéni vállalkozó lakcíme) más városban van, mint a telephely (a bérelt üzlethelyiség). Ilyen esetben melyik önkormányzat illetékes?
  8. KATA-t szeretném választani, a járulékokat mikor és milyen formában kell megfizetni? Egyszerű átutalás vagy van valamilyen speciális folyamat erre?

  Előre is köszönöm válaszát!
  Erika

  • Kedves Erika!

   Sorban válaszolnék a kérdéseire:

   1. Nem kell semmilyen külön engedély ilyenkor.
   2. Attól függ milyen tevékenységet szeretne és tud képzettség alapján végezni
   3. Igen külön tevékenységnek számít, de mivel ez kiegészítő tevékenység, ezért nem szoktak rá külön végzettséget kérni
   4. Igen
   5. A kamarai regisztráció társaságoknak van előírva, ha egyéni vállalkozás keretében csinálja, akkor nem kell
   6. Igen be kell jelenteni, egy formanyomtatvány kitöltésével
   7. Mindkét önkormányzat illetékes, mindkettőhöz be kell adni a formanyomtatványt
   8. Tárgyhónapot követő hó hó 12-éig postai csekken, vagy átutalás formájában

   Üdvözlettel:

   Lea

 43. R. Tamás says:

  Tiszteletem!
  Egyéni vállalkozást szeretnék indítani amiben háztartási gépek, kisgépek javításával foglalkoznék, viszont nem
  tudom hogy a végzettségem megfelelő-e hozzá!
  Végzettségem: – érettségi
  -Autószereló 52 5241 02
  – autóelektronikai műszerész 52 5241 01
  Sajnos sehol nem találok erre vonatkozó segítséget!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.: Tamás

  • Kedves Tamás!

   Az alábbi képzés lesz az.

   Szakképesítés megnevezése: Háztartásigép-szerelő
   A szakképesítés OKJ száma: 31 521 14 0100 31 01
   A szakképesítés szintje: Középszintű (8. évfolyam után)
   Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika
   Jegyzékbe kerülés éve: 2006
   Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2008.08.13.

   Üdvözlettel:

   Lea

 44. R. Tamás says:

  Kedves Lea!
  Köszönöm a segítséget! Viszont az lenne a kérdésem, hogy ha ezzel szeretnék foglalkozni akkor egy ilyen képzésen mindenképpen részt kell vennem vagy van rá más mód amivel megoldható lenne, esetleg az én végzettségem nem elegendő hozzá? Elvégre
  az én szakmám is kapcsolódik az elektrotechnika-elektronika szakmacsoporthoz (autóelektronikai-műszerész)
  Köszönöm
  Üdv.: Tamás

 45. László says:

  Kedves Gábor!

  Egyéni vállalkozást szeretnék ugrálólégvárra és póni lovagoltatásra.A légvárral járnék rendezvényekre vagy akár bérbe is adnám.Jelenleg hallgatói jogviszonyom van.A kérdésem az lenne ,hogy milyen adókedvezmény illetne ez által és mennyi járulékot kellene fizetnem egy hónapra az állambácsinak.
  Mit jelent a fél állású vállalkozó?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves László!

   Ha nincs egyéni vállalkozói kivéted, akkor semmilyen járulékot nem kell fizetned, mivel biztosítottnak minősülsz a hallgatói jogviszonyod miatt. Adókedvezmény akkor illet meg, ha bejelented magadat munkaviszonyba az egyéni vállalkozásba, de esetedben ezt nem érdemes, mert mellékfoglalkozású (van máshol biztosítási jogviszonya pl.: munkaviszony, hallgatói jogviszony stb.) egyéni vállalkozó lehetsz.

   Üdvözlettel:

   Lea

 46. László says:

  Köszönöm válaszát!
  Tehát ha mondjuk 100 ezer Ft bevételem van egy hónapban ,akkor ilyen feltételek mellett mennyit kellene adóznom?

 47. Erika says:

  Kedves Lea!

  Azzal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, hogy egy rendezvényszervező cég indításán gondolkozom, de nem tudom, hogy pontosan mely végzettség szükséges ahhoz, hogy ezt a tevékenységet folytathassam. Az interneten böngészve több ilyen jellegű tanfolyamot is találtam. Én elsősorban céges rendezvényekre, évfordulókra, születésnapokra, esküvőkre gondoltam. Nem fesztiválokra. Édesanyám Bt-jében tevékenységként fel van véve a rendezvényszervezés, mert édesanyám esküvőszervezőként is dolgozik. Ez elegendő, vagy szükséges lenne nekem is egy Bt-t alapítanom? Mit gondol milyen kereslet van erre manapság? Előzetes kutatásaim alapján azt látom, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem telített a piac.
  Válaszát, útmutatását előre is nagyon köszönöm!
  További szép napot kívánva.
  Üdvözlettel,
  Erika

 48. Karajz Barnabásné says:

  Üdvözletem!
  Érdeklődnék, hogy az amerikai minta, azaz az otthon sütött sütemények árusítása (kiszállítás, háznál történő értékesítés) kis hazánkban működhet-e valamilyen formában? Jelenleg főállás mellett vállalkozói tevékenységet folytatok ( kreatív dolgok készítése, illetve felnőttoktatás), de e mellett kereskedő vállalkozó végzettségem van, illetve a férjemmnek van vendéglátó üzletvezető. Szóval nem vendéglátóegységre gondoltam, hanem az otthon készített sütemények legális árusítására. Előre is köszi a választ!
  Üdv: Gabriella

 49. Karajz Barnabásné says:

  Köszönöm a gyors választ! Tehát: amennyiben felveszem ezt a dolgot a vállalkozás tevékenységei közé, és a lakásomban sütök pl. muffint, és meghírdetem, hogy kiszállítással értékesítem (illetve személyes átvétellel), akkor ez így teljesen rendben van? Mármint külön engedélyek (HCCP stb) kellenek-e hozzá, és ha igen, melyek ezek? Elnézést a sok kérdésért, de eddig akárhol próbáltam utána nézni, nem találtam rá választ!
  Köszönöm előre is!
  Üdv: Gabriella

  • Kedves Gabriella!

   Tudomásom szerint nem kell semmilyen egedély, de érdemes az ÁNTSZ-t azért megkérdezni hivatalos levél formájában, mert gyorsan változnak a jogszabályok.

   Üdvözlettel:

   Lea

 50. Madar Attila says:

  Kedves Barátaim (akiket ugyanaz foglalkoztat, mint engem)!

  24 éves leszek, fuvarszervezőként dolgozom egy logisztikai szolgálató cégnél (idén 4 éve lesz, hogy ott dolgozom), és rengeteg kérdésem van.

  Jelenlegi munkaviszonyom megtartása mellett szeretnék vállalkozást indítani, és egyelőre egy darab kisteherautót vásárolni egyetlen alkalmazottal. Munkát biztosan tudnék rá, gyakorlatilag a jelenlegi íróasztalomnál ülve adnám a munkát saját autómnak (géppark nincsen a cégnek, alvállalkozók végzik a fuvarozást, mint ahogy tudomásom szerint a nagy Maspednél is így volt/van ez több, kb. száz éve).

  Milyen lehetőségeim vannak? Az oldalon olvasgatva arra jutottam, hogy számomra az E.V. vállalkozási forma tökéletesen megfelelne.

  Fiatalként milyen pályázatokon van lehetőségem részt venni?

  Állandó bejelentett munkaviszony mellett vállalkozóként hogy történik az adó- és járulékfizetés? Jelenthet ez számomra anyagi előnyöket?

  Miután a költségeimet levonom (üzemanyag, sofőr bére), nagyjából mennyit fizetek be adó és járulék címén? Pl. ha megtankoltam, kifizettem a sofőrt, az így 20 000.- Ft-os haszonból mennyi marad nekem?

  Bocsánat, ha egyértelmű dolgokat kérdezek, de a családban soha senki nem volt vállalkozó.

  Előre is köszönöm a válaszokar.

  Üdv.:
  Attila

 51. Krisztián says:

  Üdvözletem!
  Nekem az volna a kérdésem hogy egy meglévő kis élelmiszerbotlot szeretnék átvenni (megvenni nem kibérelni) kezdőtőkém nincs sok és hogy erre tudok e pályázatott beadni vagy támogatást kérni és ha igen akkor hogyan lehetséges? Most épp regisztrált munkanélküli vagyok és így szeretnék elínditani egy válalkozást!
  Válaszát előre is köszönöm

 52. Szepesiné M Mónika says:

  Kedves Lea!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy webáruházam termékeit, a környező településeken magam szeretném saját autómmal házhoz szállítani. Ennek mik a feltételei, és azt hogy mennyi pénzt kérhetek érte a vásárlómtól, eldönthetem én?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv! Móni

 53. sz gyula says:

  Takarmány bolthoz milyen engedélyek szűkségesek és mennyi pénz kell hozzá áru összeálitásra gondolok.És az Épűlet mellet ahol az űzlet lenne lehet-e állatott tartani.

  • Tilea Tanácsadó Kft. says:

   Kedves Gyula!

   Működési engedély kell. Összeget nem tudok mondani, cégmérettől függ, az állattartást pedig kijelölt helyen lehet végezni, általában nem boltok környékén.

   Üdvözlettel:

   Lea

 54. Marcsi says:

  Kedves Lea!
  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen végzettség szükséges, egyátalán szükséges e ha gyerekzsúrokra, alkalmi összejövetelekre party asztalt szeretnél összeállítani. Tehát nem partit szervezni, hanem büfé és annak dekorációját végezném hozott anyagokból, és partnertől tortát, édességeket. Válaszodat köszönöm!

 55. Nagy Szabina says:

  Kedves Hegyi Gábor!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, mert érdeklődni szeretnék, a “Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” projektről. Volt egy info, miszerint már megvannak a pályázati felkészítők térségek szerint, de arról semmi hír, hogy mikor indul és hogyan fog ez működni. Kérem, ha van információja ezzel kapcsolatban, írja meg.

  Előre is köszönöm!

  Szabina

 56. Vera says:

  Kedves Hegyi Gábor!
  Masszőr tevékenységet szeretném hivatalos formában végezni. Végzettségem megvan hozzá. A kérdésem az, hogy milyen lehetőségeim vannak? (alkalmazottként, Kft,Bt, egyéni vállalkozás alapításán kívül) Például hogyan lehetnék számlaképes?
  Elsősorban mellékállásként vagy részmunkaidőben gondolkodom a dolgon.

  Válaszát köszönöm
  Vera

 57. Vera says:

  Kedves Gábor!
  Az előbbi hozzászólásomból kimaradt, hogy esetleg adószámos magánszemély lehetek masszőrként? Vagy erre a tevékenységre nem adják meg…..

  Köszönöm a választ
  Vera

  • Kedves Veronika!

   Szellemi tevékenységre adják ki, így véleményem szerint nem, de biztonság kedvéért egy hivatalos levél erre vonatkozóan az Adóhivatal részére célszerű.

   Üdvözlettel:

   Lea

 58. Mária says:

  Kedves Gábor, Lea!

  Egy kempinget fogok bérelni. Azt szeretném megkérdezni, hogy hol tudhatom meg, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnem (pl. egészségügyi előírások…), milyen módon tudom ezeket teljesíteni, milyen engedélyeket és hogyan kell beszereznem? Ha például egy faházat szeretnék kibővíteni, vagy átalakítani akkor ahhoz gondolom kell a bérbeadó engedélye. De mitől függ, hogy szükséges-e tervező hozzá?
  Számos hasonló kérdésem lenne. Szeretnék mindent az előírásoknak megfelelően végezni. Ki tud segíteni nekem abban, hogy mindenről tudjak, ami egy kempinget érinthet? 🙂
  Válaszukat előre is köszönöm szépen!

  Üdvözlettel,
  Mária

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Mária,
   A legtöbb kérdésére az illetékes ÁNTSZ választ tud adni. Bátran keresse fel őket!
   Ez azért is célszerű, mivel az engedélyeket ők fogják megadni, így nyilván jó tudni, hogy mik az elvárásaik. Náluk jobban pedig senki nem tudja elmondani. 🙂
   Ha valamely dologban még maradna tisztázatlan kérdése, keresse Leát bátran e linken keresztül:
   http://efke.hu/blog/ujabb-partnerunk-aki-onnek-is-segit/
   Üdvözlettel, Hegyi Gábor

 59. Tibor says:

  Kedves Lea, Gábor!
  KATA hatálya alá bejelentett egyéni vállalkozást szeretnék indítani, az alábbi tevékenységi körökkel:
  Lakásszervíz (építményüzemeltetés, 8110 Teáor?)
  Fizetővendéglátó szolgáltatás (egyéb szálláshely szolgáltatás, Teáor 5590, vagy 5510, 5520?)
  A teáor számokban nem vagyok biztos, ezen kívül azt kérdezném Önöktől, hogy a lakásszervízhez milyen képesítés meglétére van szükségem? (nem épület üzemeltetés, csak kisebb javítások, karbantartási munkák)
  Másik kérdésem: Jelenleg önálló tevékenységet folytató magánszemélyként végzem a fizetővendéglátó tevékenységet, csak május elején szeretném a vállalkozást elindítani. Addig bérleti díj nem folyik be, viszont foglalókat már kapok. Ezeket az összegeket a 2013-as bevallásban a vállalkozáshoz könyveljem majd el, vagy az egyéb önálló jövedelmek közé?
  Köszönettel:
  Tibor

  • Kedves Tibor!

   Egyéni vállalkozást csak akkor fog tudni indítani, ha ezekhez a tevékenységekhez OKJ-s végzettsége meg van, ezt érdemes megérdeklődni az okmányirodában először. Az előlegeket ott számolnám el, ahol a végleges összeget is fogom.

   Üdvözlettel:

   Lea

 60. Tóth István says:

  Fűtés – víz – gázszereléssel foglalkozom, már több mint 12éve. Az utóbbi 8évben egy cégnél dolgoztam, novembertől munkanélküli vagyok, kft szeretnék alapítani, némi tőkével és gépekkel, szerszámokkal rendelkezem, milyen pályázati lehetőségek vannak, mit tudnának ajánlani?

 61. Gaál Áron says:

  Tisztelt Lea és Gábor!

  Kezdő egyéni vállalkozó vagyok és egy játékomat(android) szeretném on-line értékesíteni.Ez eddig nem is volna probléma,azonban az ezzel foglalkozó weboldalak egyike sem fogadja el Magyarországot üzleti partnernek,bár dolgoznak rajta,azonban az eddigi tapasztalataim alapján erre még évekig várhatok hogy elkészüljenek.Ha nem magyar hanem akár osztrák,amerikai stb.számlaszámmal rendelkeznék már el tudnám adni a “termékemet”.A kérdésem apropója,hogy mindezt hogyan oldhatnám meg?mindehhez külföldön kell egy céget alapítanom,vagy elég lenne egy számlát nyitnom és onnan le tudnám adózni az oda utalt összeget is?Sajnos tanácstalan vagyok,így bízom benne önök fognak tudni nekem segíteni,vagy legalább valamilyen támpontot nyújtani.Fáradozásaikat előre is köszönöm:Áron

  • Kedves Áron!

   Bankszámlát bárhol nyithat egyéni vállalkozásként, de ettől még Magyarországon fog adózni, nem ahol a bankszámlát nyitja.

   Üdvözlettel:

   Lea
   ui: Tehát külföldön kell vállalkozást indítania.

 62. L.László says:

  Tisztelt Gábor!

  Kisvárosunkban horgászboltot szeretnék nyitni, munkaruházatot is árulnék. Milyen feltételek, cégforma, végzettség szükséges, ha saját magam dolgoznék az üzletben és természetesen a minimálisra szeretném csökkenteni a kiadásokat?

  Üdvözlettel: László

 63. Ádám says:

  Kedves Gábor és Lea!

  Ápolási díj mellett szeretnék fordítási tevékenységet folytatni (szakfordítói igazolvánnyal rendelkezem) kezdetben lehetőleg adószám kiváltásával, de vállalkozás indítása nélkül.
  A kérdésem a következő lenne: milyen járulékfizetési kötelezettséggel kell számolnom számlaképes magánszemélyként?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Ádaám

 64. Eszter says:

  Tisztelt Hegyi Gábor!
  Érdeklődnék, hogy ha egyéni vállalkozóként szeretnék használt ruhával foglalkozni (bolt nélkül!),akkor kell-e hozzá kereskedelmi végzettség? Mik a feltételei,hogyan tudom elindítani a dolgot?
  Köszönettel,Eszter

  • Kedves Eszter!

   Online webshopként nem kell, az online webshopot be kell jelenteni az illetékes önkormányzathoz, illetve egyéni vállalkozást lehet rá legegyszerűbben létrehozni.

   Üdvözlettel:

   Lea

 65. Renáta says:

  Kedves Gábor!
  Kérem segítsen,mert nem igazán egyértelműek seholsem a tájékoztatók.99-ben végeztem,mint dísznövénykertész.2002 óta műszaki boltban dolgoztam eladóként-(jelenleg gyed-en vagyok,jövő év október végén telik majd le a gyesem)-.A bolt ahol dolgoztam most bezár-míg itthon vagyok,addig lesz munkaviszonyom-.Szeretnék utána egy virágboltot nyitni,amit nem én vezetnék,hanem alkalmazottat tartanék.Eltudok-e végezni most egy sima kereskedő-boltvezető tanfolyamot,vagy kell még pluszban csinálnom egy virágkötői tanfolyamot is?Több helyen is utána néztem már tanfolyamoknak,de nem igazán egyértelmű sehol sem a tájékoztatás.
  Válaszát előre is köszönöm!

 66. K lászló says:

  Tisztelt Hegyi Gábor!
  Szeretnék egy szórakozó helyet üzemeltetni egy kis városban a helyszín egy eddig kocsmának néha diszkónak használt hely lenne azt szeretném meg kérdezni hogy én mint nappali tagozaton tanuló diák(20 éves vagyok) mien kedvezményeket kaphatnék a járulékok kapcsán és hogy mien engedélyek kelnének egy szórakozóhely nyitásához és ezek az engedélyek mien összegben jönnének ki?Válaszát köszönöm!

  • Kedves László!

   Működési engedélyre lesz szüksége, illetve egy OKJ-s végzettségre is. Pontos információt a díjakat illetően az illetékes önkormányzat jegyzője tud adni.

   Üdvözlettel:

   Lea

 67. József says:

  Tisztelt Hegyi Gábor úr!
  Szeretnék indítani egy kerékpár szervízt, melyben a javítási munkákon kívül alkatrészek forgalmazásával és kerékpárok árusításával is foglalkoznék.
  Ebben az esetben jól gondolom e , hogy az árusításhoz kereskedelmi végzetségre lenne szükségem, a szervíz üzemeltetése viszont nem kötelezett semmien szakirányú végzetséghez? Amenyiben rosszul tudnám kérném helyesbítsen.
  Továbbá telephelyemet lakhelyemen, othonomban az ingatlanon felelhető melléképületben eddigi szerszámos műhelyemben kívánnám üzemeltetni, ebben az eshetőségben hol kell bejelentenem illetve kérelmeznem a müködéshez szükséges engedélyeket?
  Az engedélyek igénylésénél kérem segítsen hogy sorrendben hogyan menjek végig, mely hivatalokat keresek meg előbb az engedélyeztetés során?
  Előzetes piaci felméréseket már végeztem melyekkel kapcsolatban bizakodó vagyok a megtérülést illetően.
  Érdekelne még hogy jelenleg megszűnt állásom, tehát jelenleg “Áláskeresőként” vagyok regisztrálva néhány napja, ebben az esetben milyen támogatásokat vagy pályázati formákat vehetnék igénybe az induláshoz, ezeket mely szerveknél tudom igényelni?Esetlegesen pályázatok igényléséhez segítséget hol tudnék igénybe venni (gondolok itt arra hogy cég vagy valamien szerv a pályázati anyag kitöltésében segítene)?
  Köszönettel József

  • Kedves József!

   Kereskedelmi végzettségre és kerékpár szerelői OKJ-s végzettségre szüksége lesz. Telephely és működési engedély szükséges, ebben az önkormányzat jegyzője tud segíteni, illetve egy vállalkozás létrehozás (egyéni vállalkozás-okmányiroda, cég-ügyvéd). A munkanélküliek után járulékkedvezmény jár, illetve a munkaügyi hivataltól is lehet támogatást igényelni, szívesen segítünk.

   Üdvözlettel:

   Lea

 68. brigitta says:

  Üdvözlöm!érdeklődni szeretnék olvastam ,hogy támogatást lehet nyerni 3millió forintig a kezdő vállalkozóknak!és hol segítenek nekem ebben kihez kell fordulni mert eddig még semmi segítő kész emberrel nem találkoztam aki elmondaná ezt nekem pontosan!

 69. Jutka89 says:

  Kedves Gábor!

  1, Mikor kell és hogyan jelentkezni a pályázathoz kötelező képzésre? Én a szolnokira szeretnék menni.

  2, Befolyásolja valami, pl. beküldési sorrend az elnyerhető összeg mennyiségét?

  3, Jól tudom, hogy 5 év a nyertes pályázó vállalkozásának fenntartása?

  4, Még olyan kérdésem lenne, hogy akik KATA-s egyéni vállalkozóként indul havonta mennyi a kötelező fizetnivalója? (Járulék, adó,…)

  5, Mi is röviden az ÁFA? És kinek érdemes/ajánlott visszaigényelni azt?

  • Kedves Jutka!

   – Június 3-tól indul a felkészítés a pályázaton
   – Véleményem szerint nem
   – Igen jól tudja
   – Attól függ hogy főállású vagy nem
   – Emiatt kérem vegye fel velünk a kapcsolatot, mert ez nem egy egyszerű kérdés

   Üdvözlettel:

   Lea

 70. Jutka89 says:

  6, A kozmetikus tevékenység ÁFA-köteles?

  7, A vállalkozás fenntartási időszak alatt lehet váltani más cégformára?

 71. tibor says:

  Tiszteletem.45-éves vagyok eddig az építőiparban dolgoztam mint kőműves,de sajnos betegségem végett abba kellett hagynom,most sertésekkel szeretnék foglalkozni,nincs sajnos semmilyen erő forrásom érdeklődnék lehet e kezdő vállalkozónak pályázni valamilyen alapítványhoz vagy szervezethez,válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Tibor!

   Sajnos minden pályázathoz önerőre szükség van, így ezt kérem vegye figyelembe. Önnek az MVH írja ki a pályázatokat, kérem náluk érdeklődjön.

   Üdvözlettel:

   Lea

 72. tibor says:

  Tisztelt Gábor.45-éves vagyok eddig az építőiparban dolgoztam mint kőműves de sajnos betegségem végett nem alkalmaznak sehol,ezért vállalkozásba szeretnék fogni de nincs hozzá tőkém sertésekkel szeretnék foglalkozni kérdésem hol lehet egy kezdő vállalkozónak pályázni,válaszát előre is köszönöm tisztelettel Tibor.

 73. spigi zoli says:

  üdv.
  szeretnék autókereskedést nyitni(4-5autó) a telephelyt illetőleg a lakhelyem szolgálna gondolom.a legfőbb kérdesem az az lenne hogy mindenképp kell-e kereskedelmi végzettség,ill.okj-s végzettségnek elegendő-e a krosszéria lakatos végzettség.nemuzolsó sorban az is érdekelne hogyan kapok átírási illetékmentességet,ha kell akkor k.f.t.-t alapítok.köszönöm

  • Kedves Zoltán!

   A gyakorlatunk szerint szükség van kereskedelmi okj-s végzettségre, illetve telephely engedélyre is. Az átírási illetékmentességet kérem érdeklődje meg az okmányirodában mit fogadnak el.

   Üdvözlettel:

   Lea

 74. pikács tior says:

  Tisztelt Gábor. 45-éves vagyok szeretném megtudni hogy én is pályázhatok e valamilyen vissza nem térítendő pályázatra,most kezdeném a vállalkozásomat de addig nem szeretném kiváltani az engedélyt még nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal,sertésekkel szeretnék foglalkozni még megszeretném tudni hogy milyen engedélyek kellenek hozzá.köszönettel Tibor.

 75. Simonné Ildikó says:

  Tisztelt Gábor!
  Érdeklődnék, hogy a külföldi minta, azaz otthon készített egyedi torták értékesítése működik-e valamilyen formában itthol. Cukrász végzettségel rendelkezem. ( de cukrászüzem nyitásra mincs lehetőségem)
  Válaszát előre is köszönöm!

 76. Forgó Adrián says:

  Üdvözlöm! Azzal a tiszteletteljes kérdéssekkel fordulok önhöz hogy én most vizsgázok mint Elektronikai Technikus és lehetne ezzel a szakmával műszaki cikk javító válallkozást indítani ? Ha lehet milyen feltételei vannak ? Milyen támogatást tudnék kapni műhely megvásárlására legyen az visszatérítéses vagy nem visszatérítéses ?
  Előre is Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel.: Forgó Adrián

 77. Gabesz says:

  Jó napot!

  21 éves főiskolás hallgató vagyok és szeretnék fotósként dolgozni. Az alapfelszerelésem már megvan, viszont további fejlesztésekhez jól jönne egy pályázat, ami segítene. Kérdés, hogy létezik e ilyen, illetve szükséges e vállalkozás hozzá vagy, mint ‘művészeti’ munka elég, ha adószámos magánszemély vagyok?

  • Kedves Gabesz!

   Nem elég, egyéni vállalkozás indítása javasolt, illetve ehhez fotós OKJ-s végzettségre van szükség. A fiatalokat támogató pályázat esetleg jó lehet.

   Üdvözlettel:

   Lea

 78. Tibor says:

  Tisztelt Uram-Hölgyem!

  26 éves vagyok és kisebb fuvarozó cég alapításán gondolkodom! 3,5T-ig tehát kissebb autókkal. Kérdésem az lenne, hogy milyen feltételei vannak ennek és hogy mire van szükségem ehhez?

  Köszönet Tibor

 79. Szécsi Attila says:

  Tisztelt Hegyi Gábor Úr!

  Külföldi termék (energiaital) kizárólagos magyarországi forgalmazását szeretném elindítani! Milyen jogi lépések szükségesek a kizárólagos forgalmazási jog megszerzéséhez?

  Utána a beszerzéssel, vámmal, valamint a termék forgalmazásához szükséges infrastruktúrával kapcsolatban hol kaphatok segítséget?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdv:

  Szécsi Attila

 80. M.Attila says:

  Érdeklödnék, ha szeretnék inditani vállalkozást, ami személy és kisteher gépjárművek export és importjával foglalkozna, illetve az importált gépjárművek belföldi kereskedelmével, milyen vissza nem térítendő támogatást illetve kedvező kamatozásu hitelt tudnék igénybe venni?
  A megszerezhető forrás a kezdeti tőke hiány pótlására kellene, mert az induló tőkém sajnos igen kicsi. Egyéni vállalkozóként, vagy Kft-ként gondoltam az indulást.
  Kérdésem lenne még, hogy milyen speciális, erre a tevékenységi körre vonatkozó végzetség kellene az induláshoz? Nekem kereskedelmi szakközépiskoli végzetségem van.
  Hol tudnék utána járni hogy milyen engedélyeket kellene beszereznem és kik adják ki ezeket?
  Üdvözlettel: Attila

  • Kedves Attila!

   Feltétlen egyeztessen az illetékes önkormányzat jegyzőjével, mert erre a tevékenységre speciális engedélyek szükségesek (telephely engedély, működési engedély, regisztrációs adó miatt – vámhatóság, közlekedés felügyelet stb.).Kereskedelmi OKJ-s végzettségre biztos szüksége lesz, de egyéb kiegészítő végzettségek is szóba jönnek.

   Induló vállalkozóknak a számlavezető banknál érdemes érdeklődni a hitellehetőségekről, illetve a bankok honlapján, de kezdésként ezt ne szoktuk ajánlani.

   Lea

 81. Richard says:

  Kedves Gábor!

  Ékszereket, táskákat és ruhákat készítek és ezeket 7es adószámmal (képzőművészeti tevékenység, más alkotóművészeti tevékenység) értékesítem műhelyemben illetve néha vásárokon. Az lenne a kérdésem, ha egy üzletet bérelnék és az üzletben lenne a műhelyem is, ott is elég lenne ha nyugtát adok?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Richard

  • Kedves Richárd!

   Alapvetően igen, ha mindenki készpénzzel fizetne azonnal Önnél és a pénztárgép üzemeltetésre nem kötelezettekre vonatkozó szabályokat teljesíti.

   Üdvözlettel:

   Lea

 82. Rajos Máté says:

  Tisztelt Hegyi Gábor !

  Én bár még nagyon kezdő vagyok (ugyanis még csak most kezd összeállni a kép a fejemben hogy mit és hogyan is fogok csinálni) de már már nagyon sok marketinggel, honlapkészítéssel kapcsolatos dologba belekóstoltam
  Engem ami jelenleg érdeklne azok a pénzügyi alapismeretek ( pl. Àfa, beáramló pénz…stb.)
  A másik dolog pedig a tafolyam… nagyon szeretnék akármilyen tanfolyamon részt venni ami a vállalkozás indításhoz és azon belül mindent árfogóan ismertető dologhoz kapcsolódik . Mikor van/lesz ilyen tanfolyam ?
  Köszönettel, Rajos Máté

  • Hegyi Gábor says:

   Kedves Máté,
   Nagyon aktuális a kérdés, mert épp most fejezek be egy pénzügyi tananyagot, amelyet kifejezetten leendő és kezdő vállalkozóknak írtam.
   Tanfolyam szervezésére most sajna nincs kapacitásom, de érdemes lehet jelentkezni a Támop-2.3.6 felkészítő tanfolyamára, ahol szerintem egy csomó hasznos dolgot fognak tanítani.
   http://efke.hu/blog/category/finanszirozas/tamop-236/
   Üdv, Hegyi Gábor

 83. G. György says:

  Üdvözlöm!

  Kerékpárszerelő műhelyt szeretnék nyitni.
  Kimondottan javítás, karbantartás.
  Kérdésem, hogy elektróműszerész szakképesítés megfelel e a vállalkozáshoz?

  előre is köszönöm válaszát

 84. Brigitta says:

  az lenne a kérdésem hogy a faluban ahol élek az iskolai büfét szeretném kibérelni, kereskedelmi végzettségem van..új vállalkozóként kaphatok vissza nem térítendő támogatást?

 85. K. József says:

  Üdvözlöm!
  Kézi autómosót szeretnék üzemeltetni 3 alkalmazottal ezt milyen formában érdemes végezni ill.kell-e hozzá végzettség?

  Válaszát köszönöm.

 86. Nagy Attila says:

  Tisztelt Hegyi Gábor!

  Szeretnék használtautó értekésítéssel, adás vétellel foglalkozni. Ugy tudom,h. fémípari kereskedelmi (pl.csavarbolt kereskedő) végzetség kell hozzá. Ez így lehet? Hiszen az autóhoz érteni is kellene, gondolom én mint karosszérialakatos. Megvan a mesterlevelem is ha számít valamit, létezik valamiféle okj. képzés aminek elvégzésével végezhetném a kívánt tevékenységet?

  Tisztelettel: N. Attila

 87. Rudolf Ferenc says:

  Tisztelt Hegyi úr!
  Autó kozmetikai vállalkozásba szeretnék bele fogni,de nem tudom kötelezően kell-e rendelkezzem saját autómosóval? A vállalkozás működhet mosó nélkül? Milyen végzettség szükséges az üzemeltetéshez?
  Illetve milyen előírások vannak ezen a területen,
  Válaszát előre is közsönöm!
  Tisztelettel: Rudolf F.

  • Kedves Ferenc!

   Az illetékes önkormányzat jegyzője – működési engedélyt is tőle kell kérni, illetve az okmányiroda tud bővebb felvilágosítást nyújtani.

   Véleményem szerint szükség lesz mosóra, illetve OKJ-s végzettségre is.

   Üdvözlettel:

   Lea

 88. Ferenczy Márk says:

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnénk, hogy adószámos magánszemély korlátozottan cselekvőképes ember azaz 14 és 18 év közötti személy lehet?

  Köszönöm válaszukat:
  Ferenczy Márk

 89. m.attila says:

  tiszteletel Azal szeretnék tisztában lenni hogy bérelni szeretnék egy pékséget ez meg is lene piacal együt . Kisválalkozoként szeretném űzemeltetni de mivel nem vagyok pék milyen elvárások vanak kisválalkozoként ? válaszát előre is köszönöm

  • Kedves Attila!

   A pékségben dolgozó vezetőnek pékmesteri végzettségre, a pékségben dolgozóknak pék végzettségre szükség lesz, vagy folyamatban lévő tanulmányokra, illetve az eladó térben bolti eladói végzettségre.

   Lea

Szólj hozzá!